úterý 15. ledna 2013

Co je to opravdu vestavěná skříň?


Každý jsme se jistě setkal s pojmem vestavěná/vestavná skříň. Jenže asi nikoho nenapadlo, zda opravdu dostaneme k nám do interiéru opravdu vestavěnou skříň. Naštěstí už nemusíte přemýšlet, protože Vám rád vše vysvětlím. K napsání tohoto článku mne donutilo zjištění, co vše se dá dnes vydávat za vestavěnou skříň.

Nejprve si vysvětlíme, jak vlastně definovat slovo skříň. Jako zdroj můžeme využít server Wikipedia a tam po vyhledání najdeme: Skříň je složena z korpusu (desek), na přední straně jsou dveře, které slouží k uzavření vnitřního prostoru. Obsahem skříně mohou být police, nebo i zásuvky na drobnosti. Oddělení skříně od podlahy slouží sokl nebo podnoží. Takže toto už víme. Ještě nutno doplnit, že korpusem se myslí boky, půda, dno a záda skříně, jinak by nám korpus nedržel pohromadě. Takže zjednodušeně to znamená: vezmu skříň, co má nejlépe stejný rozměr jako prostor, kde chci vestavěnou skříň, hodím na to dveře(třeba posuvné) a seřídím do vodováhy, aby dveře sami od sebe nejezdily a nějak to zajistím ke zdi, či stropu, aby se nám to nehýbalo. Myslím, že určitě souhlasíte.
Jak je tedy možné, že když Vám v dnešní době skoro každý dodavatel přiveze vestavěnou skříň, vůbec to takto nevypadá? Vysvětlím Vám, co se dnes dodává a montuje pod pojmem vestavěná skříň.
Dorazí k Vám parta montážníků, vyloží si nářadí a začne Vám tam nosit pruhy desek z dřevotřísky. Následně Vám v ložnici, či obýváku začnou kotoučovou pilou řezat ty pruhy desek na menší dílce, které si až teď naměří. Už teď bych je vyhodil z otázkou, proč to nemají nařezané v prostoru tomu určeném, čímž je dílna, a ne moje ložnice. Dále TO pak začnou stavět. Záměrně říkám TO, protože ty zrovna nařezané dílce Vám začnou hezky spojovat na vruty a plastové úhelníky. Všechno hezky staví od země, bez ohledu na to, jak je ve vodováze podlaha. Většinou TO ani nemá dno a půdu, jen svislé a vodorovné příčky, které se spojují jak jinak, než na ty plastové úhelníky. A už bych je zase vyhodil s otázkou, proč to nemají svrtané na kolíky a konfirmáty, jako normální truhláři, aby to nějak vypadalo. Neobtěžují se na To dát ani sololitová záda, protože ušetří dvě stovky, takže pak máte oblečení barevné zrovna podle toho, jak máte vymalováno.
Když už mají tuhle věc hotovou, většinou TO ani není do stropu(zase bych je vyhodil), protože jim nevyšly desky a stojí to taky méně, že....vytáhnou z auta vrchní a spodní lišty k posuvným dveřím, nalepí Vám je(někdy i našroubujou) do podlahy a stropu před tu věc (což mimochodem moc nesvědčí v případě plovoucí podlahy, protože ne nadarmo se jí říká plovoucí podlaha a měla by se trošku hýbat), aniž by zase řešili vodováhu. A pak přijde to nejlepší na závěr. Nainstalují posuvné dveře, které Vám naráží do zdi, protože tam nemáte žádně boky, nějak seřídí křivě dveře, aby samy nejezdily. Vy přijdete, líbí se Vám to a zaplatíte, protože takto se to dělá, ne?
Bohužel, máte pravdu. Většina dodavatelů to takto dělá. Ale my se vrátíme na začátek článku a já se Vás zeptám, když už tedy objednáme vestavěnou SKŘÍŇ, kde máme boky, půdu, dno, sokl a záda? Když jak  víme, toto všechno je součástí skříně? Nevím, asi se nám teleportovaly do jiného časoprostoru, kde stále zůstává máslo máslem, čokoláda čokoládou, sýr sýrem a skříň skříní....
Jak může někdo tyhle kusy maflem nařezaný dřevotřísky u Vás v ložnici a spojený na kusy plastu vydávat za skříň?
A já Vám řeknu několik výhod, proč mít opravdu skříň. Jak víme, skříň je složena z korpusu a soklu(nebo viditelných nožiček). Za soklem jsou nožičky, které lze výškově seřizovat. Seřídíme si tedy celý korpus do vodováhy, nohy zakryjeme soklem, korpus přivrtáme, mezery mezi boky a zdmi začistíme doměrkem a akrylátem. No a následně mezi dno, půdu a boky hezky našroubujeme vodící lišty. Už nám zbývají  pouze posuvné dveře, které dokážeme seřídit tak, aby sami nejezdily a nebyly nakřivo. Vše máme krásně rovné, dveře doléhají k bokům. Tak co myslíte, není tohle lepší?
Nekupujte si věci, které nejsou tím, za co se vydávají. Kupujte si skutečné máslo, sýr a třeba i skutečnou vestavěnou skříň.

Jestli se i po tomto mém vysvětlení nezeptáte dodavatele, zda opravdu dostanete skříň a ne TO popsané výše, tak se na další psaní asi vykašlu:)))

1 komentář:

  1. Povedený článek. Bohužel v dnešní době je spousta výrobců a firem, které chtějí vydělat maximum peněz a nabízejí nekvalitní výrobky, které za kvalitní jenom vydávají. Já jsem si jistá, že my máme opravdu vestavěnou skříň . Mohli jsme si ji složit sami jak jsme chtěli, což se mi hrozně líbilo. Každý její kousek je tak přesně podle našich představ.

    OdpovědětVymazat